Mathieu Ficheroux werkte als beeldhouwer, schilder, tekenaar en installatiekunstenaar. Hij bezocht van 1945 tot 1949 de Academie voor Beeldende Kunsten – nu Willem de Kooning Academie – in Rotterdam, waar hij studeerde op de afdeling reclame en publiciteit. Na zijn afstuderen in 1949 bleef hij aan de academie verbonden en werkte er tot 1953 als docent modefotografie. In 1955 begon hij als zelfstandig kunstenaar te schilderen en richtte zich vanaf 1960 tevens op beeldhouwen.
Het werk van Ficheroux wordt gekenmerkt door een zorgvuldig overwogen ontwerp en perfecte uitvoering, waar bewust elementen van vervreemding en beschadiging aan zijn toegevoegd. Zijn werk is een rode draad in de kunstgeschiedenis van de tweede helft van de twintigste eeuw van zijn geliefde stad Rotterdam.
Zo ontwierp hij voor de stad een monument voor Louis Davids: een 78-toeren langspeelplaat met een afgebroken helft als dramatisch accent. In 1988 ontwierp hij de Anna Blaman-prijs voor de Rotterdamse schrijver Jules Deelder, bestaande uit een zuiver wit overhemd met een inktvlek dat deel uitmaakte van het object. In 1975 werd zijn bekendste werk in de openbare ruimte onthuld: een muurschildering van Multatuli op de Mauritsweg boven de boekwinkel Woutertje Pieterse, een karakter uit het werk van Multatuli. De muurschildering bevat het beroemde citaat van Multatuli: “Van de maan af gezien zijn we allen even groot”. In 1987 is het werk verplaatst naar de Van Oldenbarneveltstraat. Begin jaren negentig maakte Ficheroux enige grote muurschilderingen in de voormalige directiekantoren van Hotel New York en ontwierp hij het sculptuur Vergeten Bombardement ter herinnering aan het bombardement op Rotterdam-West op 31 maart 1943.
In 1969 ontving Ficheroux de Hendrik Chabot Prijs. In 2008 organiseerde het Chabot Museum in Rotterdam een overzichtstentoonstelling van zijn werk.