Skip to main content

Als veertienjarige puber was ik gefascineerd door een kunstwerk dat in het advocatenkantoor van mijn oom hing: het was groot, roze en er zaten drie zichtbare scheuren in. Het verhaal gaat dat de secretaresse van het kantoor bij het zien van het schilderij geschrokken tegen de bezorgers riep dat ze het maar beter weer mee terug konden nemen. Een kapot schilderij, dat zou meneer niet accepteren! Dat het hier ging om een ’beschadigd schilderij’ van Mathieu Ficheroux, een glansperiode in zijn oeuvre, wist ik toen nog niet. En dat het schilderij een grote vagina verbeeldde… ik had geen idee.

Jaren later, bij het opknappen van ons huis, vroeg ik me af waar het schilderij kon zijn gebleven. Op deze vraag kreeg ik snel een antwoord: het stond, na het overlijden van mijn oom, in de schuur van mijn nicht. Jan Jaap en ik kochten het werk, lieten het restaureren en gaven het een prominente plek in ons huis. Het schilderij werd het begin van een bijzondere reis.

Als moeder van opgroeiende kinderen begeef je je in de wereld van sport en spel, waar langs de lijn interessante gesprekken kunnen ontstaan. Zo kwam het gesprek eens op kunst en mijn liefde voor Mathieu Ficheroux. En wat bleek: mijn gesprekspartner kon ons in contact brengen met de weduwe en muze van Mathieu, Marianne Smit. Niet veel later mochten Jan Jaap en ik een kijkje nemen in de loods waar zijn werk werd bewaard. Het werd een gedenkwaardige dag. We kochten verschillende kunstwerken en het bezoek was het startpunt van een fijn contact.

In 2017 kreeg ik van Marianne de vraag of wij het beheer van de collectie van Mathieu Ficheroux zouden willen overnemen. Een hele eer, die me enigszins overviel. Maar we aarzelden geen moment. De tijd is rijp voor een nieuwe uitdaging. Met Concept Gallery Ficheroux zal ik het werk en de nalatenschap van deze geweldig getalenteerde Rotterdamse kunstenaar onder de aandacht brengen en hem het podium geven dat hij verdient.

Evelien, Mathieu Ficheroux

Evelien
Schelling